marți, 1 decembrie 2009

Halena fetida sau...respiratia urat mirositoare...

Cauze:
1 Sistemica
-diabetul
-infectii ale sinusurilor
-faringelui,plamanilor
-xerostomia adica gura uscata pentru ca saliva are rolul de protectie impotriva cariilor prin lubrifierea dintilor si indepartarea si impiedicarea mentinerii pe suprafata acesora a bacteriilor care favorizeaza aparitia respiratiei urat mirositoare

2.Locala
-bacteriile care prin descompunerea resturilor alimentare si chiar prin degradarea lor emit compusi sulfurici care dau mirosul specific.
Aceste bacterii traiesc fara oxigen de aceea mediul lor favorit este intr-un loc ascuns cum ar fi buzunarele din jurul dintilor sau fisurile limbii.

-caria dentara prin dentina alterata pe care o produce reprezinta un factor imoprtant de luat in seama in aparitia halenei.
O carie netratata poate fi cauza unica iar simplul periaj nu face fata ..atunci singura solutie este tratarea ei.



-gingiile se pot imbolnavi boala se numeste parodontopatie marginala apare inflamatia gingiilor si acumularea in pungile parodontale adica pungute in jurul dintilor a bacteriilor si resturilor rezultate in urma degradarii celulelor gingivale si a bacteriilor.

-Consumul de tutun, alcool, alimente care contin produsi sulfurici usturoi, ceapa duce la o respiratie urata.

-o lucrare protetica cum ar fi o coroana dentara prost adaptata care retine resturi poate fi cauza

-Igiena bucala este importanta


Cum prevenim:

-trebuie sa va controlati gingiile,dintii, limba care poate avea o coloratie sau poate fi albicioasa trebuie sa consultati medicul pentru a stabili cauza

-Periajul dupa fiecare masa macar dimineata si seara poate face minuni.

-Ata dentara in cazul dintilor inghesuiti si nu numai folosita inainte de periaj poate indeparta foarte bine resturi pe care cu periuta nu putem -Guma de mestecat este foarte buna consumata cu masura pentru ca poate produce probleme gastrice in exces, si are rolul de a curata si stimula secretia salivara si are un gust bun.
Atentie la lucrarile dentare ,acestea se pot decimenta deci in acest caz guma de mestecat nu este recomandata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu